Tecelli etsin ne demek?
Tecelli (Arapça: التجلي) İslam’da mistik bir terimdir. Sözlükte görünmek, belirmek, belirmek anlamına gelir. Tezahür kelimesi tasavvufta Tanrı’nın doğada ve insanda görünmesi anlamında kullanılan bir terimdir. Bu bakımdan Şiilik’teki Hulul inancına benzer.
Tecessum ne demek TDK?
Tecessus kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. “Cesâs” kelimesinden türemiştir ve “gizli gözetleme, izleme” anlamına gelir. Türkçede tecessus, başkalarını gözetlemek veya gizlice casusluk yapmak anlamına gelir.
Tehzil ne demek TDK?
TEHZİL: Başkalarını aşağılama amacı gütmeksizin, bilinen bir şiirin kafiye ve veznini örnek alarak şaka, istihza veya nükte yoluyla yazılan benzetmelere Tehzil denir.
Tecir ne demek TDK?
Sürgün etme, sürgüne gönderme veya zorla göç ettirme, bir topluluğu ikamet ettiği yerden uzaklaştırmaya zorlama, göç etmeye zorlama, çıkarma.
Allah kimlere tecelli eder?
“Ona kendi ruhundan üfledi.”29 Bu ayet insanın değerini ifade eder. Allah’ın kendi ruhuyla yarattığı insanlar, O’nun isim ve sıfatlarının izlerini taşırlar. Başka bir deyişle, Allah’ın isimleri ve sıfatları insanda tecelli eder.
Allah tecelli etti ne demek?
Tasavvuf terimi, Tanrı’nın varlığının farklı seviyelerde ortaya çıkması ve öğrencinin bu ortaya çıkışı keşif yoluyla anlaması anlamına gelir. Tasavvuf terimi, ilahi tezahür anlamındadır. Terim, kişinin ahirette gerçeğe ve hakikate ulaşmasını ve Allah’ı görmesini engelleyen perdeyi ifade eder.
Tehassüs ne demek?
(ﺗﺨﺼّﺺ) i. (Ar. ḫuṣūṣ teḫaṣṣuṣ, “bir şeye özgü olmak”) Bir şeye veya birine özgü olmak, özel olmak.
Teceddüd etmek ne demek?
Teolojik bir terim olarak teceddüd-i emsâl, yukarıda zikredilen anlamlarıyla birlikte, kâinatın unsurlarına ait tesadüflerin devamlılığını ifade eder. Yani semptomların devamlılığı, benzer semptomların yenilenmesiyle meydana gelir.
Tecessüm eder ne demek?
Bazı dehşetler onu büyülüyordu: Canlanmak, göze görünmek, görülmek: Beyninin hayali gözünün önünde canlanıyor, söyleneni duyuyor, yapılanı görüyordu (Nâmık Kemal).
Tahzin ne demek?
(ﺗﺤﺰﻳﻦ) i. (Ar. ḥuzn, taḥzіn, “üzmek, kederlendirmek” kelimesinden) Birini hüzünlendirmek, kederlendirmek: Masum bir kalbin tahzînine layık mıdır? (Muallim Naci).
Azade tutmak ne demek?
Vareste eski yasal belgelerde kullanılır ve Yeni Türkçe’de “özgür”, “muaf”, “affedilmiş” veya “bağışık” anlamına gelir. Örneğin, bir tarafın ifadesi mahkeme tarafından daha önce kaydedilmişse, mahkeme salonunda bulunmaması mazur görülebilir, yani “duruşmadan hariç tutulabilir”.
Naziren ne demek?
Bir söze veya eyleme benzer bir tepkiyle karşılık verin.
Teala ne demek TDK?
Allah’ın sıfatlarından biri olan, yücelik, şeref ve egemenlik bakımından en yüce ve üstün olma anlamına gelir. Kelam terimi, Tanrı’nın yaratılış sıfatlarından uzak olduğuna inanmak ve bunu beyan etmek anlamına gelir.
Terdit ne demek TDK?
Terdit, bir sözcüğü veya anlatıyı beklenmedik bir sonuca bağlayarak dinleyiciyi veya okuyucuyu şaşırtabilen ve hayrete düşürebilen edebi bir sanattır.
Tecili ne demek?
sıf. asker. (kişi) bir süreliğine askerlik hizmetinden kaçınmak için bir sebepten dolayı izin almış. “Erteleniyor çünkü doktora yapıyor.”
Tecelli’i sıfat ne demek?
Allah, evrende Zatı ile değil, İsimleri ve Sıfatları ile tecelli eder. Buradaki tecelli anlamı; Güzelliğini gösteren ve sevdiklerine görüşünü bahşeden Allah’tır. Allah’ın Zatı ve Güzelliğini birincil gözüyle gören tek insan, Hz. Habib-i Kibriya’dır (a.s.).
Hak tecelli eyleyince ne demek?
Allah tecelli edince her işi kolaylaştırır. Sebeplerini yaratır ve anında verir. – Ketencizâde Mehmet Rüştü Efendi – Allah kudretini tecelli ettirince her işi kolaylaştırır. Bir şeyin olmasını isteyince sebeplerini yaratır ve anında verir.
Allah insana insandan tecelli eder ne demek?
“Allah, kendisini kişiden kişiye gösterir” SUFİLERİN birçok aforizmasından biridir. Bunu, insan evriminin başka bir insanla gerçekleşeceğini belirterek açıklarlar.
Tecelli etmek ne demek TDK?
Arapça kökenli bir kelime olan Tecelli, “cela” kökünden türemiştir. Cela, görüntü anlamına gelir ve tezahür, görünüm ve görünüş anlamına gelir. Mecazi olarak kader anlamına gelen tezahür, Sufiler ve Diwa şairleri tarafından farklı anlamlarda kullanılmıştır.