İçeriğe geç

Hakkı Muhtel Ne Demek

Muhtel olanlar ne demek?

Haml, olasılık ve ihtimal anlamına gelirken, olası, olasılık alanı içinde olan bir şey anlamına gelir. “Muhtemel” kelimesinin kullanımı da yaygındır.

Hakkın Muhtel olması ne demek?

Kişisel haklar, idarenin eylem veya işlemleri nedeniyle zedelenmiş, yani zarar görmüş olmalıdır. Söz konusu haklar hem maddi hem de manevi haklardır. İdari bir işlem veya işlemle meydana gelen zarar ile zarara neden olan işlem veya işlem arasında nedensellik bağı bulunmalıdır.

Muhtelis ne demek?

Önemli malları veya parayı zimmetine geçiren veya çalan kişi.

Tam yargı davası hangi hallerde açılır?

Tam yetkili dava, idari işlem veya eylemin dayandığı hak ihlal edilenler tarafından açılabilir. İptal davası açmak için menfaat ihlali yeterli kabul edilirken, yalnızca tam yetkili davalarda menfaat ihlali kabul edilmez ve hak ihlali aranır.

Iptal davası açmadan tam yargı davası açılır mı?

İşlemin iptali talep edilemez ve doğrudan kapsamlı bir yargısal işlem açılabilir. Bu davanın süresi, idari önlemin yazılı bildirim tarihinden itibaren 60 gündür. Bu durumda, hukuka aykırı hukuki işlemin iptali talep edilmeden verilen zarar talep edilebilir.

Tam yargı davası ne kadar sürer?

İdareye gönderilen tebligata 30 gün içinde cevap verilmezse, zarar gören taraf 60 gün içinde kapsamlı bir yasal işlem başlatabilir. Tam yasal işlem bir yıl içinde tamamlanır.

Müşel ne demek?

Her yılın başlangıcı Nevruz’un (Mart) 22’sidir. Her on iki yılda bir, farklı Türk lehçelerinde “müçe, müçel, müçöl, müşel” gibi isimler verilir. Bu on iki yılın her biri bir hayvanın adını taşır.

Müstamel ne anlama gelir?

müstamel – İngilizce sözlük. Arapça mustaˁmal kelimesinin ödünç alınmış halidir مستعمل‎‎‎‎‎‎, “işletilmiş, kullanılmış” anlamına gelen ˁml kökünden gelir. Bu kelime, Arapça fiil ˁamala عمل‎‎‎‎‎‎‎ “işlediği, yaptığı” fiilinin mustafˁal biçimindeki X. edilgen fiil sıfatıdır.

Müsalih ne demek?

(ﻣﺼﺎﻟﺢ) sıf. ve I. (Ar. muṣālaḥa muṣāliḥ, “barışçı” kelimesinden) Barış yapan, barış yaratan, barış antlaşmasını imzalayan kişi.

Tam yargı davasında tanık dinlenir mi?

İdari davalarda tanık dinlenmez.

Tam yargı davasında davacı ölürse ne olur?

Bir mal davası olduğu için ölenin mirasçılarını da etkileyen bir davadır. Dava sırasında taraflardan biri ölürse ölenin veya temsilcisinin davaya devam etmesi mümkün değildir. Ancak dava ölenin mirasçıları tarafından devam ettirilebilir.

Tam yargı davası nedir örnek?

İdarenin her türlü işlem ve eylemlerinden doğan idare hukuku ve kamu hukuku ilkelerine göre akdedilen sözleşmelerden doğan sorumluluğu. Örneğin, trafik kazası geçiren bir kimsenin, yol işaretlerinin yanlış yere konulması nedeniyle idareye karşı ileri sürebileceği dava tam teşekküllü bir davadır.

Muhtemil ne demek?

(ﻣﺤﺘﻤﻼً) sıf. (Ar. muḥkaynak fiilinin değiştirilmiş hali muhtemelen) Umarım, muhtemelen, görünüşe göre, görünüşe göre.

Muhtelit ne demek TDK?

Kelime Anlamı: Muhtelit kelimesi karışık, karmaşık veya farklı unsurların bir araya gelmesinden oluşan anlamına gelir.

Tam yargı davası ne demek?

Tam yargı; İdari işlem veya eylemlerle kişisel hakları ihlal edilenlerin, maddi ve manevi zararlarının tazmini amacıyla idareye karşı açtıkları idari dava türüdür. Tam yargı, idari yargı sistemimizdeki ikinci dava türüdür.

Yerindelik denetimi ne demek?

Uygunluk denetiminin en basit açıklaması şudur: daha üst bir varlığın, daha alt bir varlığın eylem ve işlemlerinin uygun olup olmadığına karar vermesidir. Ayrıca, kamu yararına hizmet edip etmediğinin incelenmesi gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir