Ceza koşulu hangi durumlarda uygulanır?
Sözleşmesel ceza maddesi, eski Borçlar Kanunu’nda sözleşmesel ceza veya ceza maddesi olarak da bilinir, alacaklıyı kaybını kanıtlamak zorunda kalmaktan kurtarır ve ona önceden belirlenmiş ve açık bir sözleşmesel ceza talep etme fırsatı verir. Ceza maddesini iddia etmek için borçlunun kusurlu olması gerekir, ancak alacaklının zararlar için bir talebi olmamalıdır.
Ceza koşulu ne zaman muaccel olur?
Borcun hiç veya gereği gibi ifa edilmemesi halinde sözleşmesel ceza muaccel olur ve alacaklıya seçimlik bir hak tanınır.
Cezai şart hangi hallerde geçersiz olur?
Sözleşme, hukuka aykırılık veya ahlaka aykırılık, başlangıçta imkânsızlık, fiil ehliyetsizliği veya şekil eksikliği gibi sebeplerden dolayı geçersiz ise, sözleşmede öngörülen cezai şart da geçersizdir.
Cezai şart kaça ayrılır?
Mülga 818 sayılı Borçlar Kanunu’nun 158. maddesi üç ayrı ceza şartını düzenlemektedir. Bunlar isteğe bağlı ceza şartı, ifaya eklenen ceza şartı ve ifayı engelleyen ceza şartıdır.
Ceza sorumluluğu ne zaman başlar?
14 yaşını doldurmuş bir çocuk, işlediği fiilin uygunsuz içeriğini tanıyamıyorsa cezalandırılmaz. 18 ile 24 yaşları arasında “genç yetişkin” statüsü kabul edilir.
Hangi durumlarda ceza verilmez?
Madde 26 – (1) Hiç kimse, hakkını kullandığı için cezalandırılamaz. (2) Hiç kimse, kullanmaya muktedir olduğu bir hakla ilgili olarak açık rızasıyla işlediği bir fiilden dolayı cezalandırılamaz.
İcrada cezai şart nedir?
Ceza maddesi, borçlunun alacaklıya olan borcunu yerine getirmemesi veya borcunu gerektiği gibi yerine getirmemesi durumunda alacaklıya ekonomik bir eşdeğer ödemeyi üstlenmesini sağlayan bir hükümdür. Ceza genellikle taraflarca parasal bir miktar olarak kararlaştırılır. Borçlunun varlıkları da bir ceza maddesine tabi olabilir.
Cezai şart müspet zarar mı?
Yukarıda açıklandığı üzere gecikme cezası, ifaya eklenen bir cezai şart olup Yargıtay içtihatlarında ifaya bağlı olumlu zarar olarak tanımlanmıştır.
Sözleşme feshedildikten sonra cezai şart istenir mi?
Somut olayda davacının iş sözleşmesinin, sözleşmenin başlangıcından itibaren 3 yıl içinde ve haklı bir sebep olmaksızın davalı işveren tarafından feshedildiği varsayıldığından, sözleşmede kararlaştırılan cezai şartı talep etme hakkı bulunmaktadır.
Kimlerin cezai sorumluluğu yoktur?
Cezai sorumluluğu ortadan kaldırabilecek veya azaltabilecek nedenler vardır. Bunlardan bazıları öznel nedenlerdir. Bunlar, suçlunun iradesi ve temyiz hakkıyla ilgili olan ve kişiliğinde var olan nedenlerdir. Bunlara örnek olarak akıl hastalığı, azınlık ve sağır-dilsiz verilebilir.
Cezai sorumluluğu kaldıran haller nelerdir?
Ceza sorumluluğunu kaldıran veya azaltan sebepler Türk Ceza Kanununda şu şekilde sayılmıştır: Kanun ve amirin emriyle (meşru müdafaa) ve hakkı kullanma yükümlülüğü ve sınırın aşılmasına ilgilinin rızası, haksız tahrikle korkutma ve tehdit.
Cezai şartın fer iliği nedir?
TBK. M. Madde 182/2’ye göre, “Asıl borç herhangi bir sebeple geçersiz hale gelirse veya borçlunun iradesi dışında bir sebeple imkânsızlaşırsa, aksi kararlaştırılmadıkça cezanın infazı istenemez.” Bu madde, sözleşmesel ceza ile asıl alacak arasındaki feri nitelik ilkesini yasal olarak düzenlemektedir.
Ceza koşulu kusura bağlı mı?
Türk hukukunda ceza ile suçluluk arasındaki ilişki tartışmalıdır. Bazı yazarlar, cezanın ancak borçlunun borcu kendi kusuruyla ihlal etmesi halinde talep edilebileceğini kabul ederken, bir diğer görüş ise cezanın infazının borçlunun kusuruna bağlı olmadığı görüşündedir.
Cezai şart tazminat mıdır?
Cezai şartın zarardan bağımsız olması, cezai şartın işlevinin tazmin olmadığını göstermektedir [12]. Zarar olmasa bile cezai şart istenebilirken, zarar olmadan tazminat istenemez.
Cezai şart zamanaşımına uğrar mı?
Ana borcun vadesi dolduğunda cezai şart da vadesi doluyor.
Cezalandırmanın amaçları nelerdir?
Örneğin, Türk Ceza Kanunu’nun 1. maddesinde; “(1) Ceza Kanununun amacı; Kişi hak ve hürriyetlerini, kamu düzenini ve güvenliğini, hukukun üstünlüğünü, genel sağlığı ve çevreyi, toplum barışını korumak ve suç işlenmesini önlemektir.
Ceza hukukunda geçerli olan ilkeler nelerdir?
Ceza hukukunda iki önemli ilke vardır. Bunlardan birincisi suç ve cezanın yasallığı ilkesidir. Diğeri ise suçluluk ve ceza olarak formüle edilen ilkedir. Bunlar yasada ayrıntılı olarak belirtilir ve belirli süreçlerden geçer.
Sözleşme feshedildikten sonra cezai şart istenir mi?
Somut olayda davacının iş sözleşmesinin, sözleşmenin başlangıcından itibaren 3 yıl içinde ve haklı bir sebep olmaksızın davalı işveren tarafından feshedildiği varsayıldığından, sözleşmede kararlaştırılan cezai şartı talep etme hakkı bulunmaktadır.
Para alacağına ceza koşulu olur mu?
Ceza şartı sadece sözleşmesel borçlar için değil, sözleşmesel olmayan borçlar için de kurulabilir. Genellikle ceza şartının konusu olan eylem para şeklinde kararlaştırılır, ancak bir şey verme, bir şey yapma veya bir şey yapmama eylemi de ceza olarak kararlaştırılabilir.