Konuk kelimesinin kökü nedir?
Misafir ~ malikane kelimesi kon- “yatmak, yatağa girmek, geceyi geçirmek” fiil kökünden türemiştir, Mahmut El-Kaşgarî’de -k isim-fiil ekiyle Kon-12’ye bakınız.
Konuklar kökü nedir?
Kelimenin kökü kon – “kalmak, ikamet etmek”tir. Ev sahibi, konum, özne ve misafir de aynı kökten gelir. Kelime Bulgarca ve Sırpça gibi dillere de geçmiştir.
Kelime kökeni nedir?
Kelime kelimesi Arapça كلمة (kelimâ(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır ve “söylenen, söz” anlamına gelir. Arapça kelime, aynı dilde faˁila(t) ölçüsünde de görülen كَلَمَ (kalama) “dedi” fiilinin bir türevidir.
Bir kelimenin kökeni ne demek?
Bir sözcüğün en eski orijinal biçimi “Etymon” (τὸ ἔτυμον) (Türkçe telaffuzunda Etimon) olarak adlandırılır. Türkçede etimoloji terimi yalnızca bir bilim dalının (“etimoloji”) tanımına değil, aynı zamanda bir sözcüğün kökeni hakkındaki bilgilere de atıfta bulunur ve bu bağlamda “limoloji” anlamına da gelir.
Konu turemiş mi?
Özne – Nisanyan Sözlük. Yeni Türkçe eki +I(g) ile Türkçe-Türkçe kon- fiilinden türemiştir. Daha fazla bilgi için makaleye bakın. Türkiye Türkçesinde her zaman sadece özne mahallesinde kullanılan kelime, 2 Haziran 1933’te Hâkimiyet-i Milliye gazetesinde özne eşdeğeri olarak yayımlanmıştır.
Kelimenin kökü neresidir?
Dilbilgisinde kök, bir sözcüğün önek ve sonekleri çıkarıldıktan sonra geriye kalan anlamlı kısmıdır.
Misafir kelimesi Türkçe mi?
Misafir – Nisanyan Sözlüğü. Arapça sfr kökünden gelen musāfir مسافر kelimesinin ödünç alınmış halidir ve “gezgin, yolcu” anlamına gelir. Bu kelime Arapça fiil sāfara سافر’nın “yolda gitti, seyahat etti” şeklindeki mufāˁil biçimindedir. aktif fiil sıfatıdır.
Düğün kelimesinin kökü nedir?
Düğün – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe tügün “düğüm, sözleşme” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe tüg – “bağlamak, düğümlemek” fiilinden ve Eski Türkçe +In ekinden türemiştir.
Apartman kelimesinin kökü nedir?
Apartman kelimesinin kökeni İtalyanca appartamento kelimesidir. Bu kelimenin kökü “a parte” (ayrı, bölünmüş) terimidir. İtalyancadan Fransızcaya “appartement” olarak geçmiştir ve Fransızcadan Türkçeye geçmiştir.
Efendi Türkçe bir kelime mi?
“Efendi” kelimesi iyi örneklerden biridir. Bu kelime Yunanca kökenlidir. Anadolu Selçuklu döneminde Bizans Yunancasından Türk Türkçesine geçmiştir.
Lahana hangi dilden geldi?
Lahana – Nisanyan Sözlüğü. Yunanca láχano λάχανο “lahana kelimesi” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, eski Yunanca láχanon λάχανον “her türlü sebze” kelimesinden türemiştir. Bu kelimenin adı, eski Yunanca laχaínō λαχαίνω “toprağı sürmek, kazmak” fiilinden türemiştir.
Arapça efendi ne demek?
Efendi (Arapça: أفندي Afandī; Farsça: آفندی); “Efendi”, “usta”, “asilzade” anlamına gelen bir kelime olup, Bizans’ta saygılı bir unvan olan “avthéntis” (otantik) kökünden türemiştir.
Liman hangi dilden Türkçeye geçti?
Kelimenin kökeni, “koy” veya “gemi mahallesi” anlamına gelen eski Yunanca’daki λιμένας (limenas)’dır. Yunancadan Türkçeye “gemi mahallesi” anlamına gelen liman olarak çevrilmiştir ve birçok Türkçe yer adında kullanılmıştır.
Çöpçatan nereden gelir?
Çöpçatan – İngilizce sözlük. Eski Türkçe (sadece Oğuzca) fiilinden türemiştir – “bir araya getirmek, birleştirmek (geçişli fiil)”.
Türk kelimesinin kökeni Türkçe mi?
Vambery’e göre “Türk”, Türkçe “derivek” kelimesinden türemiştir ve “ture”, “töre” kelimesiyle de ilişkilidir ve “yaratık” anlamına gelir. “Törük” kelimesinde “ö” sesi zamanla “ü”ye dönüşür. Kelime “yiwu” biçimini almıştır.
Konuk anlamlısı ne?
Bu durumda misafir kelimesinin eş anlamlısı “misafir” kelimesidir. “Misafir” kelimesi Türk Dil Kurumu sözlüğünde, birinin evine veya bir yere kısa bir süre kalmak için gelen kişi, ev sahibi veya misafir olarak açıklanmaktadır.
Kökü sözcük türü nedir?
Varlıkların, kavramların ve duyguların adları olan köklere isim kökleri denir. İsim kökleri cümlelerde “isimler, zamirler, zarflar, sıfatlar, edatlar, bağlaçlar ve ünlemler” olarak kullanılabilir. Dilimizde isim kökleri en fazla üç heceden oluşur. »at, bel, göz, kan, kül, o, çok, sen, sol, yol, araba, kitap…
Misafir kelimesi Türkçe mi?
Misafir – Nisanyan Sözlüğü. Arapça sfr kökünden gelen musāfir مسافر kelimesinin ödünç alınmış halidir ve “gezgin, yolcu” anlamına gelir. Bu kelime Arapça fiil sāfara سافر’nın “yolda gitti, seyahat etti” şeklindeki mufāˁil biçimindedir. aktif fiil sıfatıdır.
Sosyal kelimesinin kökü nedir?
social – Nişanyan Sözlük. İngilizce ve Fransızca social “1. “yoldaşça, arkadaş canlısı, 2. sosyal, şefkatli, sosyal” kelimelerinden alıntıdır. Bu kelime Latince socialis kelimesinden ödünç alınmıştır ve “yoldaşlık, arkadaş canlısı” anlamına gelir. Bu kelime Latince socius “yoldaş, müttefik” kelimesinden türemiştir ve +al° ile biter.